Hoppa till innehåll

Går det spela PS4 spel på PS5?

PS4 spel till PS5

Om du tidigare hade ett PS4 har du förmodligen även massa spel till det. Då ställer du dig kanske frågan om du kan spela PS4 spel på PS5. Många vill gärna ha svar på detta innan de väljer att investera i en PS5. Tidigare har du inte kunnat spela tidigare spel på en Sony-konsol. Detta ändrades dock när Sony valde att lansera PS5 till mångas stora förtjusning. Här berättar vi mer.

Så kan du spela PS4 spel på PS5

Du behöver inte springa ut och leta efter spel till PS5 om du har flertalet till PS4. Nästan alla dessa fungerar även till den nya konsolen utan problem.

För att kunna spela ps4 spel måste du ha en DualSense-kontroller vilken följer med när du köper ett PS5. Du kan även spela med en DualShock 4-kontroller om du har en sådan liggande.

Det du måste vara uppmärksam på är att en DualShock 4-kontroller inte fungerar till ps5-spel. Då måste du ha den kontroller som följde med när du köpte ditt PS5.

Ladda ner PS4 spel

Om du har digitala spel till din PS4 kommer du se de som är kompatibla med PS5 när du ska ladda ner dessa på nytt. Sedan startar du upp dessa som vanligt.

Har du PS4 spel i fysisk form sätter du i skivan och installerar de igen på din nya konsol. Du kan alltså vara dina gamla spel med nya PS5 Spel och få timmar av underhållning. Då kan du alltså lugnt investera i en PS5 och veta att spelen fungerar.

PS4-spel som kan spelas på PS5-konsoler

De flesta spel som du spelat på din Playstation 4 kan du även spela på Playstation 5. Många PS4-spel har optimerats för att dra full nytta av PS5:s prestanda och funktioner. Detta inkluderar snabbare laddningstider, förbättrad grafik och smidigare spelupplevelse. Du kan hitta många spännande spel på exempelvis gaminghuset.se. För att vara säker på att dina favoritspel kan spelas på PS5 kan du besöka sonys hemsida. Nedan har vi listat några populära spel som kan spelas på båda konsolerna.

 • God of War

 • Final Fantasy VII

 • Far Cry 4

 • Assassin’s Creed Valhalla

 • XCOM 2

PS4 exklusiva spel

Trots att många Playstation 4 spel även går att spela på PS5, finns det några titlar som dessvärre inte kan tillgås på din nya konsol. Några av dessa är följande spel:

 • Assassins Creed Syndicate

 • Assassin’s Creed Chronicles: Indien

 • Assassin’s Creed Chronicles: Kina

 • Assassin’s Creed Chronicles: Ryssland

 • Afro Samurai 2: Revenge of Kuma Volume One

 • Hitman Go: Definitive Edition

 • Bara hantera det!

 • Risk

 • Robinson: Resan

 • Shadwen

 • Star Trek Bridge Crew

 • TT Isle of Man – Ride on the Edge 2

 • Vi sjunger

 • Varulvar Inom

Hur man överför spel från PS4 till PS5

Att överföra dina favoritspel från din PS4 till din nya PS5 är både enkelt och smidigt. Hur du ska göra beror på vad för typ av spel det är. Det vill säga om spelet är digitalt, fysiskt eller från en extern enhet.

Digitala spel

Om du har digitala kopior av dina PS4-spel är det inte svårare än vanligt. De spel du har i ditt digitala spelbibliotek följer nämligen med dig till PS5 vilket innebär att du inte behöver köpa dem igen. Det enda du behöver göra när du installerat din PS5 är att gå in på Playstation Store och logga in på ditt personliga konto.

När du har loggat in kan du enkelt se alla dina tidigare spel i ditt spelbibliotek. Du kan dessutom se vilka spel som är kompatibla med ditt nya PS5. Sedan är det bara att ladda ner dem på nytt.

Fysiska spel

Om du har fysiska exemplar av dina PS4-spel är det inte heller speciellt svårt. Med fysiska spel menar vi alltså spel på CD-skiva. Det enda du behöver göra för att komma igång är att sätta in skivan i din nya PS5. Konsolen kommer att känna igen spelet och installera det automatiskt, såvida det är kompatibelt med PS5. Precis som vanligt måste du dock sätta in skivan varje gång du vill spela.

Från en extern enhet

Om du har spel på din PS4 som du vill överföra till en PS5 kan du även använda en extern enhet. Det innebär att du för över dina spel på exempelvis en extern hårddisk eller USB-enhet och sedan koppla in denna i ditt nya PS5.

Hur man överför data från PlayStation 4 till PS5

Förutom spel har du även sparad information om dina spel och din progression. För att överföra denna typ av data mellan dina konsoler kan du använda dig av olika metoder. Ett alternativ, om du är PS Plus medlem, är att du använder de inbyggda molnsparningarna som sparats på din PS4. Den data som sparats i molnet kan nämligen enkelt laddas ner till ditt Playstation 5.

Ett annat alternativ är att använda ditt trådlösa nätverk genom WiFi eller Ethernet-kablar. För att göra det enkelt för dig har vi sammanställt en guide nedan.

 1. Förbered dina konsoler: Anslut både PS4 och PS5 till samma nätverk. Du kan göra detta genom att koppla dem till samma router, antingen trådlöst via Wi-Fi eller med hjälp av Ethernet-kablar för en stabil anslutning. Anslut också varje konsol till olika HDMI-portar på din TV.

 2. Stäng av din PS4: Sedan måste du stänga av din PS4. Du kommer nämligen att använda din PS5 för att styra överföringen.

 3. Byt HDMI-ingång: Byt till HDMI-ingången till din PS5 på din TV.

 4. Inled överföringen: På din PS5 går du in på ”Inställningar” > ”System” > ”Programvara för systemet” > ”Överför data”. Klicka sedan på ”Fortsätt”.

 5. Välj din PS4: Välj din PS4-konsol från listan. När meddelandet ”Förbereder för dataöverföring” visas trycker du på strömbrytaren på din PS4 i lite över en sekund. Du bör höra ett pip.

 6. Välj data för överföring: Nu kan du välja vilken data du vill överföra. Välj de spel och filer du vill ha med dig till din nya konsol.

 7. Bekräfta överföringen: Läs igenom informationen noggrant och godkänn för att starta dataöverföringen. Din Playstation 5 kommer att slutföra processen och starta om automatiskt.

Vilka PS4-spel är inte kompatibla på PS5?

De flesta PS4-spel är som sagt kompatibla med PS5, men det finns några undantag. Det gäller framförallt vissa äldre eller mindre kända titlar, vilka kan ha problem med bakåtkompatibilitet. Om du har något eller några favoritspel som du brukar spela på din PS4 kan det alltså vara en bra idé att kontrollera om spelet är kompatibelt med PS5, innan du uppgraderar din konsol.

Även de spel som vid första blick verkar gå att spela på PS5 kan ha vissa problem när de spelas på en PS5. Exempelvis kan spelen uppvisa oväntade beteenden och vissa funktioner och innehåll kan saknas.

Nya PlayStation Plus

Om du äger en PS5 och vill ta ditt spelande till nästa nivå kan vi rekommendera att skaffa PlayStation Plus. Det är en prenumerering tjänst som du betalar för varje månad. I gengäld får du tillgång till månatliga gratisspel, exklusiva rabatter och möjligheten till att spela multiplayer online.

Att spela multiplayer online innebär att du kan spela med dina vänner utan att ni behöver befinna er i samma rum. Det är en funktion som många efterfrågar, men som alltså endast går att tillgå om du är medlem i PlayStation Plus. PlayStation Plus är helt enkelt ett fantastiskt sätt att maximera ditt spelnöje på din nya konsol.